Aan de slag

12. Aan de slag

Als dit boek heeft gedaan wat ik wilde, weet je nu wat gelukkig zijn op het werk inhoudt. Je hebt een idee wat het voor mensen betekent, hoe je het kunt bereiken, waarvan we eigenlijk ongelukkig worden op het werk en hoe we daar mee om kunnen gaan.

Je hebt ook veel verhalen gelezen over gelukkige mensen en gelukkige organisaties. Je hebt gezien wat voor eenvoudige, effectieve dingen ze hebben gedaan en ik hoop dat je geïnspireerd bent geraakt om zelf ook iets te proberen.

Maar ik hoop vooral dat je net zo enthousiast over het idee van gelukkig zijn op het werk bent geworden als ik. Dankzij mijn werk zie ik organisaties waar mensen met plezier werken. Ik zie ook mensen de regie nemen over hun werksituatie en een enorm verschil uitmaken voor zichzelf en anderen. Ik zie wat het hen brengt en hoe mensen veranderen van slachtoffer in een slechte werksituatie tot architect van een betere toekomst.

Ik heb met eigen ogen de energie, creativiteit, zindering, passie en plezier gezien die ontstaan als mensen gelukkig zijn op hun werk. Ik heb gezien hoe mensen groeien, leren en meer zichzelf worden dan ooit tevoren. Ik heb mensen onverwachte talenten en vaardigheden zien ontdekken. Ik heb in hun ogen gezien wat het met ze doet als ze echt waardering krijgen voor wat ze doen.

Ik weet dat geluk de grootste stuwende kracht van het bedrijfsleven is. Gelukkig zijn op je werk is de beste manier om alles uit je potentieel te halen, succesvol te worden en een positief verschil te maken. Ik weet ook dat het makkelijker wordt om van dit geluksniveau de standaardnorm te maken als steeds meer mensen hetzelfde denken over fantastisch werk hebben.

Ik word helemaal gek als ik denk aan een toekomst waarin bijna niemand ongelukkig is op zijn werk, omdat een gelukkige, inspirerende en levendige werkplek de standaard is geworden. Het mooie is, dat ik weet dat dit eraan zit te komen, wat er ook gebeurt. We zitten onvermijdelijk op het pad naar meer geluk op het werk. De toekomst is aan de gelukkige mensen, omdat gelukkige mensen gewoon verschrikkelijk goed zijn.

Je hebt geen psychologietitel, fraaie businessconcepten of waanzinnige super-CEO’s nodig om het verschil te zijn dat het verschil maakt. Je hebt alleen maar knetterend enthousiasme nodig. Het zijn niet de MBA’s, niet de consultants of de businessgoeroes die ons werk zullen verbeteren. Jij en ik gaan het doen. Samen met al die anderen die er totaal, voor de volle honderd procent en lekker irrationeel van overtuigd zijn dat werk ontzettend, ontzettend leuk is en dat we aan de slag moeten. Nu!

Ben je het met me eens dat gelukkig zijn op het werk een schitterend en inspirerend doel is en wil je actief deelnemen om het te laten gebeuren, dan wordt het je makkelijk gemaakt. Onderteken het manifest! Op www.positivesharing.com/manifesto staat het Happy at Work Manifesto en als je het ermee eens bent, zet dan je handtekening voor je commitment aan gelukkig zijn op het werk voor jezelf en anderen.

Laat dit de springplank worden voor een wereldwijde beweging. Laten we van elkaar leren, elkaar steunen, elkaar toejuichen en onze successen vieren op weg naar beter, efficiënter, humaner en gelukkiger werk.

Gelukkig zijn op je werk komt voort uit de dingen die jij en ik, hier en nu, doen. Er zijn veel verschillende opties mogelijk, maar het belangrijkste is dat je ergens begint.

Dus ga aan de slag! En veel plezier onderweg…

 

 

Ik wens je alle geluk op je werk en daarbuiten.

 

 

Alex Kjerulf

Chief Happiness Officer

 

 

 

Over de schrijver

Alexander Kjerulf woont, ademt, onderzoekt en predikt al tien jaar lang gelukkig zijn op het werk. De laatste vier jaar heeft hij er zijn werk van gemaakt om wereldwijd te spreken en adviseren bij bedrijven als IBM, PriceWaterhouseCoopers en DaimlerChrysler.

 

Alex’ blog, The Chief Happiness Officer, wordt door honderdduizenden mensen gelezen. Ontzettend trots is hij op dit feit.

Dit is zijn eerste boek, maar hij heeft er zoveel plezier aan beleefd dat het zeker niet zijn laatste zal zijn.

Alexander Kjerulf

 

 

 

Je kunt Alex bereiken op alexander@kjerulf.com.